Maarten Meiners
Menu

News

Gouden Ledecka had niks te zoeken op de Olympische Spelen

Gouden Ledecka had niks te zoeken op de Olympische Spelen

Ester Ledecka heeft vriend en vijand verbaasd door de gouden medaille te behalen op het onderdeel Super-G tijdens het alpine skien. De 22-jarige staat 128ste op de Super-G wereldranglijst. Ledecka is een bijzonder geval aangezien ze naast de wereldbekerwedstrijden van het alpine skien ook actief is bij het alpine snowboarden. Niet onverdienstelijk aangezien ze bij het snowboarden meerdere wereldbeker overwinningen op haar naam mocht schrijven, naast het feit dat ze de regerend wereldkampioen is. Echter bij het alpine skien was ze tot nu toe minder succesvol met een 24e plaats op de Super-G in Bad Kleinkirchheim als beste klassering tijdens de kwalificatieperiode. Op de afdaling deed ze het wel een stuk beter en skiede 3 maal een top 30 resultaat, namelijk 7e, 13e, 17e. 

Het NOC*NSF hanteert een beleid dat focust op kansrijke sporten of atleten. Bij het alpine skien is bepaald dat er 1x een top 8 of 2x een top 16 klassering tijdens de World Cup of wereldkampioenschappen behaald moet worden. Ledecka voldeed niet aan deze eis op de Super-G en had voor Nederland niet eens uit mogen komen op het onderdeel waar zij de gouden medaille mee naar huis nam. Ledecka behaalde tijdens het onderdeel parallel reuzenslalom bij het snowboarden haar tweede gouden medaille en wordt daardoor de eerste atleet die bij twee verschillende wintersporten goud haalt tijdens dezelfde spelen.

Is Ledecka nu een uitzondering bij het alpine skien? Nee, bijvoorbeeld Andrew Weibrecht won brons bij de Super-G tijdens de spelen van Vancouver en zilver in Sochi, beide keren kwam hij in de World Cup niet verder dan een 11e plek op de Super-G voorafgaand aan de spelen in Vancouver en zelfs maar een 18e plek voor de spelen van Sochi. Ook hij voldeed daardoor niet aan de eisen van het NOC*NSF.

Maar dan komt eindelijk de hamvraag; wat wil men in Nederland op topsport niveau? Heeft Jorrit Bergsma de zilveren medaille gewonnen op de 10 kilometer of de gouden verloren? Heeft Sven Kramer, de beste schaatser van de afgelopen jaren gefaald op de 10 kilometer of hoort hij met een 6e plek nog steeds gewoon bij de wereldtop en wint hij zijn unieke derde gouden medaille op de 5 kilometer? Vinden we de emoties in de sport en de weg die een sporter aflegt, er alles voor geeft om die ene dag te schitteren inderdaad prachtig of gaan we alleen voor die gouden medaille? Is het terecht dat in een wereldwijde sport als het alpine skien waar bij de spelen 110 heren aan start staan tov 12 heren op die 10 kilometer er alleen voor medailles wordt gestreden vanuit een land waar het hoogste punt, de Vaalserberg waar sneeuw ver te zoeken is, op 322,4 meter ligt? Is het terecht dat Adriana Jelinkova niet naar de spelen mag terwijl ze 3 keer een top 30 klassering behaald in de World Cup tussen de grote skilanden? Dacht Dave Ryding ooit op het World Cup podium te komen? Nee, maar hij is jarenlang keihard blijven werken en het is hem wel gelukt!

Het is inmiddels ruim 60 jaar geleden dat Nederland vertegenwoordigd is op het onderdeel alpine skiën. De laatste Nederlandse skiërs waren Margriet Prajoux

Boema, Peter en Dick Pappenheim in 1952. Toch best opmerkelijk, aangezien er toch een aantal Nederlandse skiërs rondlopen die hier niet zouden misstaan. Sterker nog, de namen ‘Maarten Meiners’, ‘Steffan Winkelhorst’ en ‘Adriana Jelinkova’ vallen regelmatig onder de atleten en coaches uit toplanden zoals Oostenrijk, Italië, Amerika en Zwitserland. Zij vragen zich af waarom Nederland hen niet uitzendt naar de Olympische Spelen.

Bij het vaststellen van de nationale prestatie-eisen wordt zo veel als mogelijk de kwalificatiesystematiek van de IF gevolgd. Dit om amateursporter van De Olympische Spelen te weren. Elke deelnemende atleet moet op een verantwoordelijk manier kunnen deelnemen aan zijn of haar sport. Bij het skiën moet je daarvoor op de wereldranglijst tot de top 500 van jouw discipline behoren. De nationale olympische commitees kunnen hiervan afwijken. Het NOC*NSF bepaalt een kwalificatie eis van een top 8 klassering of twee maal top 16 bij een World Cup of WK.

Nee, we willen geen ‘Eddie the Eagle’ maar ik had graag Nederland willen vertegenwoordigen op de spelen en een top 30 resultaat willen en kunnen neerzetten tussen de grote alpenlanden. Hier ga ik dus ook keihard voor werken en in Peking ga ik dat laten zien!

Back to the previous page